ام دی اف یا ملامینه ؟

ام دی اف یا ملامینه ؟

زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه

فهرست مطالب …

همان‌طور که می‌دانید یکی از مهم‌ترین متریال در دکوراسیون داخلی، انواع ورق و به خصوص ورق ام دی اف است. سؤال اینجاست که آیا همیشه ورق MDF نسبت به سایر مصنوعات چوبی مثل نئوپان مزیت دارد؟ در این مطلب سعی داریم علاوه بر مقایسه‌ی کاملاً کاربردیِ دو ورقِ «ام دی اف» و «نئوپان ملامینه»، به شما بگوییم از کدام ورق در چه قسمتی استفاده کنید.

ورق ام دی اف چیست ؟

ورق ام دی اف خام (شکل زیر) پایه‌ی بسیاری از انواع ورق‌های مرسوم مثل ورق هایگلاس، ورق روکش چوبی، ممبران و … است. به همین دلیل ام دی اف یکی از پرکاربردترین مصنوعات چوبی است که در کابینت آشپزخانه، دکوراسیون داخلی، مبلمان و … به کار می‌رود.

اما معمولاً از ورق ام دی اف به‌صورت خام برای ساخت کابینت، کمد و … استفاده نمی‌شود. پس وقتی می‌گویند کابینت ام دی اف، یا ام دی اف آشپزخانه منظور چیست؟ آیا منظور ام دی اف خام است؟ خیر. در بازار منظور از ورق ام دی اف، ورق با روکش ملامینه است. به عبارت دیگر، در اصطلاح عامیانه منظور از ورق ام دی اف، ورقی با مغزی MDF و روکش ملامینه است که به اختصار فقط گفته می‌شود «ورق ام دی اف». به عنوان مثال، تصویر زیر که نمای نزدیک کمد ام دی اف روکش ملامینه است، توسط یکی از کابینت‌سازهای سلام ساختمان، طراحی و اجرا شده است:

ورق ملامینه چیست؟

در برخی مناطق کشور، به ورق با مغزی نئوپانی که روکش ملامینه دارد «ورق ملامینه» می‌گویند. نئوپان از تراشه‌های چوب (براده‌های چوبی درشت) و چسب که با رزین مخلوط شده و تحت فشار قرار گرفته، ساخته می‌شود. نئوپان در گذشته بیشتر مصرف می‌شد اما در حال حاضر با گسترش یافتن انواع MDF، از نئوپان بیشتر در مواقعی که خطر نفوذ رطوبت تقریباً صفر است استفاده می‌شود، مثل کمدها.

مقایسه ورق MDF و ملامینه از نظر ویژگی ها :

. تراکم و وزن

تراکم در حقیقت معادل با جرم حجمی ورق است. طبیعتاً هر چه جرم حجمی بیشتر، تراکم و مقاومت ورق هم بیشتر است. اما به همان نسبت وزن ورق هم زیادتر می‌شود که در بعضی مواقع می‌تواند یک ویژگی منفی باشد. پس اینکه جرم حجمی و وزن یک ورق زیاد باشه یا کم، بسته به نوع کاربردی که از ورق انتظار داریم می‌تواند اثر مثبت یا منفی داشته باشد.

 

ورق ام دی اف نسبت به ورق ملامینه (نئوپان) دارای دانسیته بیشتری است و متریال چوبیِ مورد استفاده در آن ریزتر از نئوپان است، پس متراکم‌تر و سنگین‌تر است.

 

2. مقاومت نسبت به رطوبت

همان‌طور که در بالا گفتیم، روکش هر دو ورق مورد نظر، ملامینه است که نسبتاً در برابر رطوبت مقاوم است. اما اگر روکش خراش بخورد یا سوراخ شود چطور؟

 

لازم است بگوییم MDF و نئوپان هر دو در برابر رطوبت ضعف دارند. اما این ضعف در نئوپان خیلی شدیدتر است و به محض رسیدن رطوبت به آن دچار تورم می‌شود. درست است که روکش ملامینه می‌تواند تا حدودی جلوی نفوذ رطوبت به مغزی را بگیرد. اما اگر روکش دچار آسیب شود و یا حتی در قسمت‌هایی که ورق برش می‌خورد، رطوبت به آسانی می‌تواند به مغزی نفوذ کند. بنابراین، پیشنهاد می‌شود برای کابینت آشپزخانه از ملامینه (یا همان نئوپان با روکش ملامینه) استفاده نشود.مقاومت نسبت به حرارت

معمولاً روکش ملامینه مقاومت زیادی نسبت به حرارت ندارد و چون روکش هر دو نوع ورقی که در این مطلب داریم مقایسه می‌کنیم ملامینه است، عملکرد مشابهی در این زمینه دارند.

 

4. قابلیت ابزار خوری

منظورمان از ابزارخوری، قابلیت ورق برای اعمال تمامی اقداماتی نظیر انواع برشکاری، ابزار زدن و تغییرات ظاهری است که روی ورق انجام می‌شود. هرچه دانسیته و تراکم یک ورق بیشتر باشد برشکاری آن راحت‌تر است. ورق‌های با خورده چوبِ درشت‌تر و تراکم کم‌تر، در زمان برشکاری و ابزارکاری تکه تکه می‌شوند. همون‌طور که در بالا گفتیم نئوپان از خرده چوب‌های درشت‌تری ساخته می‌شود پس قابلیت ابزار خوری کم‌تری نسبت به MDF دارد.

 

5. مقاومت در برابر هرز شدن پیچ ها

متریال ام دی اف، استحکام خوبی دارد. اما به همان دلیلی که ابزار خوری خوبی دارد، می‌تواند در بعضی نقاط با گذشت زمان انعطاف‌پذیر باشد و در نتیجه به مرور ابزارها و مهره‌هایی که در کابینت استفاده شده‌اند، شل می‌شوند. اما ملامینه (نئوپان) در مدت زمان بیشتری می‌تواند حالت اولیه خودش را در محل لولاها و پیچ‌ها حفظ کند.

 

6. مقاومت فشاری و خمشی

این ویژگی همان‌طور که از تیتر پیداست، مربوط به استقامت ورق در مقابل فشار و خمش است. لازم است بگوییم که این ویژگی کاملاً مربوط به مغزی ورق است و ربطی به روکش ندارد. از طرفی چون دانسیته ورق ام دی اف بیشتر از نئوپان است انتظار می‌رود که مقاومت فشاری بیشتری هم داشته باشد

. مقاومت نسبت به خش شدن

چون جنس روکش هر دو نوع ورق از ملامینه است، مقاومت آن‌ها نسبت به خش شدن نسبتاً یکسان است.

 

8. مقاومت در برابر لکه پذیری (کمتر کثیف شدن)

منظور از لکه پذیری این است که ورق چقدر لکه‌ها را به خودش جذب می‌کند و اینکه آیا اثر لکه‌ها روی ورق باقی می‌ماند یا نه. باز هم چون جنس روکش هر دو ورق ملامینه و ام دی اف برابر است، در مقابل لکه هم واکنش برابری دارند.

 

9. شکل ظاهری، زیبایی، طرح و رنگ

چون روکش هر دو ورق ملامینه است، از لحاظ شکل ظاهری و زیبایی تفاوت خاصی با هم ندارند. یعنی اگر سطح مقطع ورق مشخص نباشد نمی‌شود فهمید که ورق نئوپان است یا ام دی اف (همان‌طور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، فقط از سطح مقطع برش خورده مشخص است که ورق نئوپان است).قیمت ورق

قیمت ورق نئوپان تقریباً نصفِ ورق ام دی اف است. اما اگر بخواهیم هزینه کار تمام شده (مثلاً کابینت) با ورق MDF و نئوپان را مقایسه کنیم، نئوپان حدود 20% ارزان‌تر می‌شود. چون هزینه‌های برشکاری، نصب و هزینه‌های جانبی هر دو برابر است.

 

 


این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

این مطالب را از دست ندهید

چوب راش چیست؟ قیمت، شناخت، کاربرد، معایب و مزایا
توضیحات
چرا ما ؟

دیدگاهتان را بنویسید